torsdag 7 mars 2013

Vad vet du om ägg?

Visste du detta om ägg? Hittade informationen hos Släng inte maten. Kanske bra att veta då det är dags för alla hushåll att köpa in ägg i massor inför den stundande påskbuffen. Går ju åt en del ägg i påsktider åtminstone hos mig tycker vart och varanat recept jag gör blir med ägg, så man blir mätt i alla fall.

Så länge håller ägget

Ägg är ett näringsrikt livsmedel med proteiner, viktiga fettsyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessutom är har det lång hållbarhet.
Bäst före-datum på ägg sätts 28 dagar från värpdagen, men det sägs att de håller längre än så?

– Om man förvarar ägg i kylskåp med den spetsiga delen nedåt har svenska ägg en hållbarhetstid på två till tre månader, säger Therese Schultz, vd på Svenska Ägg.
Men varför står det då bara 28 dagar på kartongen?

– Det beror på att märkning och förvaring av ägg lyder under en EU-lagstiftning. I de flesta EU-länder förvaras ägg i rumstemperatur och livsmedelshygienen är ofta sämre än i Sverige. Dessutom är cirka 30 procent av äggen inom EU bärare av salmonellasmitta. Därav det relativt korta bäst före-datumet.
Så man riskerar inte att bli sjuk om man äter ägg vars bäst före-datum passerat?

- Nej, svenska ägg är salmonellafria och man känner på lukten om ägget är skämt och därför bör kasseras. Använd sunt förnuft och lita till ditt luktsinne för att avgöra om ägget är ätligt eller inte.
Är ägget gammalt?Ett färskt ägg har en hög toppig gula med vitan liggande tätt runt om. Ett äldre ägg har plattare gula. Så länge det luktar okej går det att äta. Ett skämt ägg luktar illa och ska kastas. Om du vill kontrollera äggets färskhet med skalet på kan du lägga det i rikligt med vatten. Ett urfärskt ägg lägger sig på botten medan ett ägg som är drygt en vecka gammalt reser sig lite upp och ett äldre ägg flyter upp till ytan.
Kokt ägg

Ett hårdkokt ägg håller sig i minst en vecka i kylen. Kyl det inom två timmar efter kokningen. Förvara ägget med skal i en förslutningsbar behållare för att minska risken att ägget tar smak av annat som finns i kylen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket bra information.

Skriv ut